h
0
Tél, báb, bodorka és a világ legegyszerűbb szereléke
2018. Feb. 15.

Hidegben sem áll meg az élet a víz alatt

 

Bár decemberre a legtöbb vizünk 5 fok alá hűlt, vannak még halfajok amelyeket tudatos, célzott horgászattal megfoghatunk. Az eredményesség érdekében sok szabályt kell betartanunk, de megéri.

Kocsis László

Infó:

Minden vizünkben megél, a Velencei-tóban tömegesen. Szereti a csendesen folyó és állóvizű helyeket, nyáron főként a hínáros részeket keresi. Egész Európára jellemző faj, a déli félszigeteket kivéve. Kistermetű, legtöbbször 10-18 cm-es. Táplálékkal bőven ellátott vizekben nem ritkák 20-22 cm-es példányok sem. Teste oldalról lapított, nem túl magas hátú, szája csúcsba nyíló, középállású. A has- és hátúszók első sugarai merőlegesen egy vonalba esnek, a hasvonal. A táplálékbő vizekben, magasabb, szélesebb hátú, úgynevezett állóvízi változata él, szemben a „folyóvízi” nyúlánkabb egyedekkel. Rovarlárvát, aprócsigát, planktonrákokat, hínárhajtásokat fogyaszt. Étkezési értéke csekély, nagyon szálkás, húsa kevésbé ízletes.

 

Az egyik ilyen télen jól fogható halunk tehát a bodorka, minden vizünkben megtalálható. Egész télen aktív, kisebb mértékben de táplálkozik, tehát csalogatható.

Kocsis László

Kedvenc halfaj: ponty, dévérkeszeg, compó
Kedvenc horgászmódszer: feeder, valamint valamennyi finomszerelékes technika
Rövid bemutatkozás: Gyerekorom óta horgászom, már szakközép iskolába jártam, amikor meghívtak egy úszós versenyre. Akkor még nem sejtettem, hogy ott valami eldőlt, méghozzá nagyon hosszú időre. Ahogy teltek az évek, egyre több versenyre kezdtem járni. Egy nagyszerű versenyző (Lamer) segítségével eljutottam egy olyan egyesülethez, ami nagyban segítette a céljaimat. Jó pár éve aztán valahogyan elkeveredtem egy feeder versenyre is. Ez Pál fordulat volt a javából. Az újonnan kialakuló feeder versenyzői kör új lehetőségeket kínált itthon és nemzetközi porondon is. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, sok minden változott, de cél megmaradt:

Vagy nyerni egy versenyen, vagy tanulni belőle! :)

A horgászat mára napi szintű elfoglaltság lett: termékfejlesztések, folyamatos szerzői munkák, film forgatások, csapatépítés, valamint tisztségviselői poszt a RDHSZ verseny szakosztályában. 

Eredmények: 2014 Magyar Feeder bajnokság 1. hely, 4-szeres magyar válogatott kerettag, Belgium Feeder VB csapat segítő csapat ezüst, Hollandia Feeder VB csapat bronz csapattag. 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!