h
0
Versenyről versenyre
2019. Aug. 12.

Csapatépítés lépésről lépésre

 

A legtöbb hétköznapi horgász, sőt talán a legtöbb versenyző sem sejti, egy-egy sikeres versenycsapat mögött mekkora háttérmunka van. A vízparti „munka”, már lényegében csak a hegy csúcsa, a siker pedig maga a munkánk gyümölcse. Ebbe a bonyolult rendszerbe, a rendszer elméleti és gyakorlati részébe próbálunk most egy kis betekintést adni.

Carp Zoom tesztcsapat

Azt a legtöbb versenyző már belátta, hogy egyedül nagyon kevés horgász lehet sikeres a versenyeken. Egyszerűen túl kevés az az idő, amiből megfelelő mennyiségű információt tudna szerezni az adott vízről, halakról és táplálkozásukról. A csapattagok egymás között megosztott információ ezt megtöbbszörözi. Egy-egy edzés alkalmával több minden lehet relevánsan próbálni, a kiértékelésében pedig nagyon jó összefüggéseket lehet levonni. Aztán a következő horgászaton ezek az információk még tisztulnak, majd szerencsés esetben összeáll a csapattaktika.

 

Szezon előtt

A Carp Zoom Feeder Team a kezdetek óta foglalkozik a vízparttól távoli, de azzal szorosan összefüggő csapatépítéssel. „Szobapeca”, sokan csak így emlegetik azokat az átbeszélgetett délutánokat, amelyeket a csapattal rendszeresen tartunk télen és kora tavasszal. Ilyenkor átbeszéljük a terveket, új dolgokat próbálunk, és megtervezzük a versenyszezont. A legtöbb ilyen tervet, elképzelést dokumentálunk, hogy a későbbiekben könnyen elérhető legyen. A Carp Zoom feeder csapat minden tagja, kivétel nélkül jelen szokott lenni, ez az összetartás. Azért, hogy kellemes része is legyen a dolognak ezeket a megbeszéléseket mindig valamilyen vendéglátóhelyen töltjük, egy-egy kellemes vacsora mellett.

Gyakran rendezünk nyílt szobapecát, ahova nem csak a csapattagok, hanem a meghívottak, vagy vendégek is szoktak érkezni. Itt, kicsit tágabb körben, több szemszögből tudunk a versenyhorgászattal kapcsolatos dolgokról beszélgetni.

 

Hétköznapi horgászat

 

A háttérmunka

A sikernek sok összetevője van. Megfelelő etető és csalik, jó sorsolás, megfelelő mentális és technikai felkészültség. Ezeken felül még van egy nagyon fontos tényező, ami az edzések és versenyek alatt elhagyhatatlan, ez a szakmai háttérmunka. Ahhoz hogy valaki képes legyen ezt a pozíciót elvégezni, ahhoz neki is mint technikailag, mint mentálisan és természetesen emberileg is nagyon erősnek kell lenni. Ő az, aki a parton összegyűjti az információkat (pozitív és negatív) majd azt megfelelően tálalja a csapattagoknak. Sok esetben (csapatverseny) akár utasítást is ad a versenyzőnek, aki ezt természetesen végrehajtja. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő mértékű kölcsönös bizalom. A jó háttérember úgy adja az utasítást, hogy az kérésnek tűnik, és akár pontosan megindokolja a kiadott utasítást.

 

Preston Feeder Challenge 2016

 

A munkamegosztás

Alapfeltétel: mindenki egyért, egy mindenkiért. Tehát a csapat tagjai, segítik egymást kölcsönösen. Vannak, akik a csali beszerzésben járatosak, vannak akik a barkácsolásban, vannak akik nagy baráti körrel, ezáltal nagy mennyiségű információval tudják a csapatot segíteni. A lényeg itt is a megfelelő eloszlás, mert egy nagyobb létszámú csapatnál nagyon nehéz ezeket lekoordinálni, úgy mindig minden rendben legyen. Erre a feeder csapatunknak már megszokott napi rutinja van. Nyilván az olvasó azt érzi ezekből, hogy könnyű nekünk, de elárulhatom, hogy a szamárlétrát mi is végig jártuk. Ahhoz hogy ez a rendszer olajozottan működjön, akár napi szinten foglalkozni kell. Ezt mi lassan 10 éve építjük.

 

RDHSZ feddesz csapatbajnokság

 

Versenyen

Egyéni versenyre készülve a csapattagok közös edzésen/edzéseken vesznek részt. Természetesen ezt már tavasszal egy jól átgondolt taktika alapján tesszük. Az edzések végén, a tapasztalatokat megosztjuk. De! És itt eltérünk a csapatversenytől, a versenyre mindenki olyan csalival vág neki, amit jónak lát. A csapatversenyeken mindent közösen, a legtöbb esetben (pár speciális esettől eltekintve) ugyan azokkal a csalikkal kezdjük meg.

 

Marosmix feeder kupa

 

Rugalmasság, sokszínűség

A legtöbb versenypályánknak nem egy megfejtése van. A milliónyi feeder technika, a csalogató anyagok felhasználása, de akár a megfogni kívántt hal alapján, több irányból tudjuk megközelíteni a kitűzött célt. Azonban a megfelelő taktikák kialakításához kell, hogy a csapattagok megfelelően képzettek legyenek technikailag. Például, hiába tudjuk, hogy egy megfelelő etetőanyaggal bizonyosan meg tudjuk fogni a pontyon 80 méterre a parttól, ha a horgászunk nem képes odáig pontosan eldobni. Ezek az adottságok senkivel nem születnek, ezeket be kell gyakorolni, és lehetőleg ne a versenyt közvetlenül megelőző edzésnapokon.

 

Maty-ér Klubcsapat bajnokság 2017

 

Más szakág

Az elvek amiket felsoroltunk minden szakágra átültethetök. A megfelelő, speciális igazítások mellett biztosan sikerre visz bármely szakág versenycsapatát. A tagok közötti kommunikáció, a helyrajzilag nem távol eső lakhelyek, az azonos életkor és az esetleg hasonló második hobbi nagyban meghatározza a csapat életképességét.

 

Deseda Klubcsapat bajnokság 2018

 

A Csapat, nagybetűvel

A Carp Zoom feeder csapat tagjai között vannak Magyar Bajnoki dobogósok, többszörös válogatott, Világbajnokságot megjárt, Feeder Klubcsapat ezüst és bronzérmesek. Olyan horgászok, akik ezt nem hivatásból, hanem örömmel érték el, úgy hogy mellette gyereket nevelnek, és teljesen más jellegű főállásban dolgoznak. Ezek a horgászok, mi a Carp Zoom Feeder csapat a szabadidőnk nagy részét a kedvenc hobbinkkal töltjük, horgászunk együtt, külön, de a legtöbb esetben Csapatban.

 

Carp Zoom Feeder Team

Carp Zoom tesztcsapat
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!