Ingyenes szállítás még: 0 Ft
Beváltható kupon / Ajándékutalvány: 0 Ft
Keresési javaslatok
Ajánlott kategóriák
Ajánlott termékek
Ajánlott kategóriák
Keresési javaslatok
Kategóriák
Akciók
Újdonságok
Használd ki a pergető szezont!
Használd ki a pergető szezont!
Dátum: 2023-12-08

Mi is az a pergetés?

Emlékszel még, amikor gyerekként a stégnél ültél, s a nádasból kikandikáló úszóra feszült szemmel vártad az első kapást? A pergetés ezzel ellentétben az aktív horgászatot képviseli.

A módszer lényege egyszerű, de mégis bonyolult. Nem csak a csalink bedobása és várakozás van itt jelen. Itt folyamatosan aktívak vagyunk. A cél a rablóhalak - csukák, süllők, sügérek - csábítása, és ezt a legjobban úgy érhetjük el, ha csalink olyan, mint egy élő, mozgó, menekülő kis hal.

Tehát a pergetésnek megvan az a kis "pörgős" mivolta, ami miatt különleges felszerelésre is szükség van. Olvass tovább!

A pergetés elengedhetetlen felszerelései

Az igazi őszi kalandokhoz persze megfelelő felszerelésre van szükség. A ragadozók már éles szemmel lesnek rád!

  • Erős, de mégis rugalmas bot: A hű társad lesz, amely nem hagy cserben egy nagy fogásnál sem. A pergetés során használt botok jellemzően gyors, erőteljes akciójúak. A botnak kellően könnyűnek kell lennie a gyors dobásokhoz, de egyben erősnek is, hogy a nagyobb rablóhalakat is biztonságosan kifáraszthassuk. Vannak specifikus botok csuka-, süllő-, vagy épp sügér pergetéshez, de a kezdőknek egy univerzális pergető bottal érdemes kezdeni, ami sokféle helyzetben megállja a helyét.
  • Megbízható orsó: Mielőtt kiválasztod, nézd meg, hogy melyik illeszkedik legjobban a botodhoz és a célhalhoz. Ez az eszköz gyakran alulértékelt, de egy jól működő orsó nagyban hozzájárulhat a sikerhez. A pergető orsóknak gyorsnak kell lenniük, azaz egy tekerésnyi húzással sok zsinórt kell felvenniük. Az erőteljes fékrendszerrel rendelkező orsók előnyt jelentenek, különösen, ha erősebb halakkal találkozunk. A választék óriási, így biztosan találsz tökéletes társat!
  • Tökéletes zsinór: Erős és strapabíró zsinórra lesz szükséged. Ezen a ponton sok horgász kételkedik: monofil vagy fonott zsinór? A fonott zsinór kisebb átmérőjű, így többet fér az orsóra, és általában erősebb is. Ugyanakkor a monofil zsinóroknak is megvannak az előnyei, például a rugalmasságuk. Mindkettőnek van helye a pergetésben, de a választás főként az adott helyzet függvénye.
  • Csalik palettája: Légy kész a változatosságra! Gumihal, műcsali vagy wobbler? Minden helyzetben lesz egy győztes a csali készletedből.
  • Vízálló, meleg ruházat: Hiszen az ősz nem csak kellemes, esőmentes délutánokat tartogat, de ezek a pergetés legemlékezetesebb pillanatai közé tartozhatnak!
  • Tartozékok: Ne feledjük el a kisebb, de ugyanolyan fontos eszközöket sem, mint a mérleg, pergető kesztyű vagy a fogó. Ezek gyakran jönnek jól a legváratlanabb pillanatokban.

 

Amikor a horgászbottal a kezedben, az őszi napsugarakban állsz a vízparton, és egy nagyobb fogás után az adrenalin végigszáguld a testedben, akkor érzed igazán, hogy milyen kincseket rejt az ősz a horgászok számára. A természet ezen csodálatos arcát kár lenne kihagyni, szóval szedd össze a pergető cuccaidat, és vágj bele!

0