Ingyenes szállítás még: 0 Ft
Beváltható kupon / Ajándékutalvány: 0 Ft
Keresési javaslatok
Ajánlott kategóriák
Ajánlott termékek
Ajánlott kategóriák
Keresési javaslatok
Kategóriák
Akciók
Újdonságok
Ne feledd a kukacot!
Ne feledd a kukacot!
Dátum: 2024-04-04

Elsősorban, nem arra gondolok, ami nagyapám történeteiből kiderül, hogy régen mennyi hal volt a természetes vizekben és egy bottal, gilisztával felcsalizott horoggal mindig zsákmánnyal együtt lehetett hazatérni a horgászatból. A fenti kijelentésem inkább a csali választásra vonatkozott. Mikor kedvenc horgászboltunk polcai előtt állunk, vagy éppen az interneten csemegézünk, napról-napra, hétről-hétre jelennek meg az új „csoda csalik". Gondolok itt a különféle pelletekre, ízesített magokra és bojlikra. Szinte már a világ minden ízében lehet kapni, az ízletes oldódó vagy akár puha állagú csemegéket. Viszont van olyan alkalom, amikor lehet ez is kevés, amikor a bevált csalik sem adnak eredményt. Ilyenkor olyan érzésünk van, mintha a halak megmakacsolták volna magukat, és semmi esetre se akarnak az nap enni, vagy mégis?!

Még május elején történt, mikor egy gyors horgászatra kiugrottam a Nádas Pihenőpark nagy tavára. Az idő, nem volt éppen horgászidőnek nevezhető, mert hol esett, hol fújt. Mivel tudtam, hogy az azt következő hetekben nem jutok ki vízpartra, ezért elszántam magam, ha havazni fog, akkor is a parton leszek. A tóhoz kiérkezést követően egy nádfallal szemben választottam helyet. Gyorsan beélesítettem a médium valamint a medium-light feederbotokat, felállítottam az ernyőt aztán gyerünk. Az első 3 órában a legnagyobb említésre méltó esemény egy 20 perces felhőszakadást eredményező felhő volt, pedig próbálkoztam minden csalival, ami csak nálam volt. Kukorica simán vagy aromába áztatva, puha pellet, csonti, pinki, mini bojli valamint ezek kombinációja, lebegtetve simán vagy akár dippelve.

Semmi. Közben figyeltem a horgászokat a parton. Az időjárás viszontagságai miatt nem voltak sokan, de egy 15-20 ember azért próbálkozott, és fogdosták is a pontyokat. Mivel nem messze tőlem a nyíltvizes területen egy fiatal srác az édesapjával fogdosta a halakat, gondoltam átmegyek Én is melléjük, de természetesen nem a „nyakukra ülve", nem zavarva őket. Gyors költözködés, ernyőállítás. 30 perc próbálkozást követően -mialatt a srác két pontyot is fogott- odasétált hozzám és beszélgetésbe elegyedtünk. Régóta horgászik már ezen a vízen, több szép eredménnyel büszkélkedhet, közöttük nagy amurokkal, pontyokkal melyek közül néhány fotó a „dicsőségfalon" is megtalálható. Kérdeztem mivel csalizott. Mondta, hogy csak giliszta, semmi más. Ekkor kaptam a fejemhez, milyen jó hogy pont azt nem vettem. Horgásztársam felajánlott a saját szedésű kukacokból, használjak belőle nyugodtan. A lehetőséget és a 15 szál közepes gilisztát megköszönve azonnal csaliztam is a horgaimat. 10 perc sem telt el, görbült a lágyabb bot. Örömmel merítettem aznapi első halamat egy 2 kg körüli pikkelyes személyében. Sebfertőtlenítés és a kötelező ponty puszi után már mehetett is vissza éltető elemébe a halunk. Még a csalizással voltam elfoglalva, amikor a másik boton megszólalt a fék. Ahogy odanéztem, a bot már szinte karikába volt hajolva a bottartón. Finom bevágás - nehogy szakadjon a zsinór - majd fárasztás. Előző pontyunk nagytesója éhezett meg az ínycsiklandó falat után olyan 3,5 kg egyedsúly társaságában. Mivel ekkor már horgásztársam is mellém sétált, nem is győztem hálálkodni a marék kukacért. Ezt követően kicsit lecsendesedtek az események, de a hátralévő másfél órában még három pontyot sikerült fognom, így elégedetten nyugtáztam a magam mögött hagyott horgászatot. A tóról kifelé sétálva egy két horgásszal beszélgetésbe elegyedve már csak puszta kíváncsiságból megkérdeztem, mivel is csaliztak? Nem lepődtem meg a válaszon. Aznap a giliszta volt a nyerő, kukoricával talán egy vagy két pontyot sikerült csak a szákba terelni.

Egy biztos, azóta minden horgászat alkalmával mikor csontit veszek, egy doboz közepes giliszta mindig kerül a kosárba. Bizonyos esetekben nem ez lesz a nyerő csali. Ekkor mehet a vízbe a partmenti halak nagy örömére. De, mint láthatjátok, lehetnek olyan napok, amikor csak ez segít a hőn áhított aznapi siker eléréséhez.


Természetesen az alap etetés is fontos, hiszen e nélkül nem érkeznek meg a várva várt halseregek. Ma Carp Zoom Fiesta etetőanyagot használtam. Ehhez szintén CarpZoom szuper édes csemegekukorica konzervet használtam.

Itt szeretném megköszönni még egyszer horgásztársam önzetlen segítségét. Egy marék kukaccal bearanyozta a napom. Köszönöm!

Írta és fényképezte: Ágói Zoltán

 

 

 

 

0