A halfogyasztás jótékony hatásáról rengeteget hallhatunk úton-útfélen. A hal nemcsak fehérjékben és vitaminokban gazdag, jelentős ásványi anyag és nyomelem forrás is. A halhús tartalmaz még omega-3 zsírsavat, ami jótékony hatással van az egész szervezetünkre. Sajnos az emberek gondolkodásában a halhús nincs annyira a hétköznapokban, mint a sertés, csirke vagy éppen pulyka, pedig sok étel van, amit nem csak e húsokból, hanem halból is el lehet készíteni. Így gondolkodtam én is, mikor eszembe ötlött, hogy az egyik kedvenc ételem - a sok közül - akár halból is elkészíthetném csirke vagy éppen a pulyka helyett.
Nézzük, hogy sikerült.
Hozzávalók 2 személyre:
A filéknek a vastagabb felét levágjuk, majd a halhús darabokat ujjnyi kockákra felvágjuk. A kockára vágott halakat egy tálba tesszük, kis ételízesítővel meghintjük, majd átforgatjuk, hogy minden egyes porcikáját átjárja a fűszer.
Miután a halat felkockáztuk előkészítjük a hozzávalókat. Néhány fej gombát megtisztítunk, majd azt is felvágjuk kicsit vastagabb, 4-5 mm-es szeletekre. A kaliforniai paprikából is kisebb csíkokat hasítunk, amiből majd kockákat tudunk vágni. Ezek után nincs más dolgunk, mint a baconszalonnát kibontani, a szeleteket félbevágni, mert egy fél szelet is megfelelő ahhoz, hogy a halfalatokat körbetekerjük. Miután mindennel megvagyunk, előkészítjük a halat és a hozzávalókat is a vágódeszkára vagy a kezünk ügyébe, hogy mikor a nyársa egymás után sorakoztatjuk fel a finomabbnál-finomabb falatokat, akkor minden a kezünk ügyébe kerüljön.
Tipp: a gombák esetében célszerű a nyárs helyénél előszúrni a gombát, hogy mikor a nyársa felkerül, akkor ne repedjen szét a gomba.
A nyársra, hogy milyen sorrendbe húzzuk fel a hozzávalókat, véleményem szerint nem fontos, kinek mi a szimpatikus. Én egy dolgot követtem, halat mindig zöldség követett, a zöldséget pedig hal baconbe göngyölve (ízlés szerint). A kész nyársakat egy rácsos tepsire helyezzük, hogy a halas rablóhúsúnk ne égjen oda a tepsihez. Mindegyik nyársa csöpögtessünk egy kis olajat.
Amennyiben ez a kép tárul elénk, nincs már más dolgunk, mint a sütőnkbe egy kis életet lehelni, és készre sütni a karóra húzott bajszos, zöldséges kompozíciót. 180-200 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 12-15 perc alatt készre süthető, de vegyétek figyelembe a sütőitek tulajdonságait. Azt mondanám, mindenkinek az ízlésére bízom, mennyire szereti megsütni, megpirítani a rablóhúst.
Míg a halunk a sütőben készült felvenni megfelelő színét előkészíthetjük a köretet. Lehetne ehhez készíteni hagymás-tört burgonyát, egy könnyed krumplipürét vagy éppen hasábburgonyát, de én mégis inkább egy könnyed zöldsalátára gondoltam így vacsoraidőben. Esti órákban felesleges, hogy túlzottan leterheljük a gyomrunkat nehéz ételekkel és ez a rablóhús zöldsalátával mindennek nevezhető, de nehéznek biztos, hogy nem. Zöldsaláta gyanánt mi is összevághatunk hozzávalókat, mint paprika, kígyóuborka, újhagyma, fejes saláta vagy választhatjuk a könnyebb utat - mint ahogy én is - előre elkészített saláta mixet vásárolunk. (Tipp: amennyiben szeretjük, akkor a salátát ízesíthetjük néhány csepp balzsamecettel, ami nagy jó ízt ad a salátánknak és így nem kell sem sóznunk, sem más fűszert használnunk). Idő közben a rablóhusink szépen megpirult a sütőben, így nincs más dolgunk, mint a nyársakat az előkészített saláta mellé tegyük, és jóízűen elfogyasztjuk.
A fenti ételt tiszta szívvel ajánlom mindenkinek az ünnepek mellett a hétköznapokra is, de ne felejtsétek el a tavaszi, nyári grillezések alkalmával sem, mert faszénen megsütve még finomabb!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Írta: Ágói Zoltán
Fényképezte: Ágói-Török Dóra